020 De 960° gehaald.
Ik heb weer enkele klei-sessies achter de rug. Ik heb het laatste van mijn grijze klei zo goed als opgewerkt en heb nu ook al enkele dingen gemaakt met de terracotta klei. De terracotta klei is anders dan de grijze klei die ik nu goed gewoon ben. Hij voelt vettiger aan en blijft ook langer bewerkbaar. Ik zou objecten de dag erna nog steeds kunnen aanpassen. De oranje achtige dingen op de foto zijn in terracotta. Als deze klei droog is, en je wil nog wat oneffenheden weg werken, dan is dat iets moeilijker dan bij de grijze klei. Deze klei is dan harder plus door de 25% chamotte springen er ook kleine stukjes uit waardoor je een oppervlak met kleine putjes overhoud. Een korte uitleg over chamotte door AI zal ik onderaan dit bericht zetten. Dus vandaag gaan we bakken :

Er zitten ook al vogels tussen de stukken. Ik heb 2 versies gemaakt in de grijze klei. Ik heb nog geen idee hoe ik ze wil afwerken. Glazuur of geen glazuur, that's the question...
Voor de meeste stukken is het toch de bedoeling is om er glazuur op te zetten , ik heb zelfs voor iedere soort glazuur die ik heb, testplaatjes gemaakt in de 2 kleisoorten die ik nu heb. Dus we gaan voor het programma 2, Schrühen 960°. Het is zaterdagmiddag en de zon schijnt lekker, het is warm. Dus ik geloof dat we wel aan die 960° geraken, met een beetje hulp van de zon. Om 12u10 start ik het programma met een starttemperatuur van 21°.
Tussen 14 en 15u gaan we van 239° naar 330° dus we stijgen een klein 100° per uur. Dus ook om 15u begin ik te beseffen dat ik nooit op tijd aan die 960° ga geraken. Want zo gaat dat als je lekker bezig bent, dan verdwijnen sommige zaken naar de achtergrond. In dit geval een afspraak ergens, zeg maar een sociale verplichting 😅. Door de nogal stuntelige relatie die ik met mijn oven heb opgebouwd, durf ik hem eigenlijk nog niet alleen laten. Ik wil graag ieder uur gaan kijken en controleren of alles nog loopt zoals het moet. Dus om 18u breek ik het programma af, het zal voor morgen zijn.
Zondagmorgen, vandaag starten we natuurlijk goed op tijd hé. Om 09u00 start ik het programma terug bij een start temperatuur van 32°. Alles loopt zoals het hoort en rond 17u hebben we die 960° op het scherm staan. Dan schakelt het ovenprogramma door naar "haltezeit" en houdt hij de temperatuur nog aan voor 15 minuten. Daarna gaat hij afkoelen. Om 23u ben ik nog eens gaan kijken en had hij nog 210°. Dus eens piepen zal voor morgen zijn.
Maandagmorgen om 08u30 stond er nog 34° op het scherm en kon ik hem opendoen. En het was goed nieuws, iedereen heeft het overleefd. Ergens heb je toch altijd een beetje schrik dat er iets is gebarsten of kapot gesprongen. Je maakt soms iets moois, maar moet uiteindelijk wachten tot alle stappen van het proces zijn doorlopen voor je zeker bent dat het er echt is. Zo, alles is nu "Bisquit" gebakken. Dat kan je al voelen en horen vind ik, de stukken zijn iets lichter en geven al een mooie lichte klank als je ze (licht) tegenelkaar tikt.
We zijn klaar voor GLAZUUR !
grt
Extra info :


Reactie plaatsen
Reacties