Fire in the hole
Ik ga niet zeggen dat ik gehaast ben, maar toch. Dit is het laatste weekend en volgende week donderdag is het al "Kunstennacht" dus ik zou toch graag weten waar ik aan toe ben π . Allé, het mag vooruit gaan. Met een beetje goede wil heeft het glazuur 24u kunnen drogen en is het nu tijd om te bakken.
De oven heeft hier natuurlijk een programma voor hé, het heet heel toepasselijk "Glazur 1050° " en dat klopt ongeveer met de voorschriften op het potje, daar staat dat het max 1100° mag hebben. Dus Glazur 1050° zou moeten werken.
De oven aan, de omgevingstemperatuur klopt, programma gestart en het loopt, de temperatuur stijgt langzaam in de oven. Zo ben ik al verschillende berichten begonnen hé. Het is maar de vraag of de oven er zin in heeft vandaag, of dat ik weer iets ga moeten ondergaan en bijleren. We zijn begonnen om 11u30 en om 15u30 staat hij al in "Endtemp." vanaf hier gaat hij voorzichtig bijstoken om op de ingestelde temperatuur te komen. Als hij die heeft gehaald gaat hij over naar "Haltezeit".
Omdat het eigenlijk nog redelijk fris is ga ik de oven een beetje helpen vandaag. Ik heb in het verleden al eens een bakproces in alarm weten vallen omdat de oven niet tijdig aan de juiste temperatuur kwam... en daar heb ik vandaag geen zin in. Dus ik zorg voor een beetje afscherming. Op deze manier heeft de frisse wind minder rechtstreekse toegang tot de oven, wat dan weer een positief effect zal hebben op de temperatuur (mijn oven staat in mijn garage). En het helpt denk ik π, om 17u25 springt hij naar Haltezeit. Haltezeit is het platte stuk van de stookgrafiek op de bedienigscomputer en ik heb totaal geen idee hoe lang deze fase gaat duren. Dus daar sta ik dan zo een beetje op te kijken. Haltezeit is ook een knopje op het computertje, als ik erop duw zie ik misschien hoelang dit gaat duren in het programma... of ik kelder het verdere verloop van het programma en loopt het toch weer mis! Man man, het is afzien. Ik duw er toch op en het scherm laat mij 15 minuten zien, ok 15 minuten dus... simpel allemaal hé.
En inderdaad rond 17u39 springt het programma naar "Abkühlen" . Nu weet ik ondertussen wel dat je daar in de avond niet meer op moet wachten. Ik ben om 21u45 nog eens gaan piepen en het was er nogsteeds 302° in. Het programma is afgewerkt geweest zonder fouten en daar ben ik al heel blij mee. Ik laat de oven verder afkoelen en we gaan morgen wel zien wat het resultaat is.
grt


Reactie plaatsen
Reacties